tiistai 10. syyskuuta 2013

Akanlahden tukinsiirtolaitoksella kuultua!

YHTEYS-hanke oli Posion Akanlahden tukinsiirtolaitoksella 7.9. tutustumassa kunnostussuunnitelmaan ja jututtamassa ihmisiä alueeseen liittyvistä muistoista.


Tukinsiirtolaitoksella aikanaan töissä olleet muistelivat Metsähallituksen järjestämän opastetun tutustumiskierroksen ja nisupullakahvien jälkeen työtä ja elämää laitoksen ympärillä. Samaan keskustelupiiriin kokoontui muita kyläläisiä ja tukinsiirtolaitoksella töissä olleiden lapsia. Kuuntelijat totesivat muisteluiden välissä, että näitä juttuja he mieluiten kuuntelevat. Samalla he saivat arvokasta tietoa omien vanhempiensa elämästä. 

 
Kaikilta keskusteluihin osallistuneilta pyysimme kommentteja siirtolaitoksen kunnostussuunnitelmasta. Kaikki suunnitelmassa esitetyt ideat saivat kannatusta. Pieni kahvila, nuotiopaikka ja letunpaisto ilahduttivat ajatuksena, sillä alue on pitkään saanut olla oman onnensa varassa. Huolta kannettiin kunnostusvaroista ja siitä mitä kunnostetaan - maalataanhan pintoja ja hoidetaan metsittymään päässyttä aluetta? Jo ensi kesäksi suunniteltuihin siistimistalkoisiin suhtauduttiin kaikin puolin innostuneesti ja yhteistä ohjelmaa tilaisuuden ympärille ideoitiin talkoiden, ruokailun ja tanssien merkeissä.


Siirtolaitoksella keskusteluun haastetuilta vierailijoilta kysyimme siitä, mitä he toivoisivat ja pitivät tärkeänä, että paikasta kerrottaisiin mahdollisille uusille vierailijoille. He vastasivat yksinkertaisesti - kaikkea sitä mitä se oli. Niin nuoremmille paikallisille kuin vierailijoillekin pitäisi kertoa, millaista oli elämä kun paikka oli toiminnassa, koneet kävivät, tukit jumiutuivat ja töitä tehtiin väsymykseen saakka. Muistelut palautuivat 12 tunnin tuureihin, joita saatettiin tehdä nukkumatta useampia peräkkäin. Välillä työmiehet olivat olleet niin väsyneitä, etteivät olleet saaneet nukuttua, vaan olivat vain jatkaneet töitä uusissa vuoroissa. Lopulta aika oli ajanut vilkkaan siirtolaitoksenkin ohi ja paikan lakkauttamisen jälkeen alue hiljeni, miehet lähtivät töihin muualle ja heistä moni myös Ruotsiin.Nyt siirtolaitoksen kunnostuksen myötä toivotaan arvokkaan ja ainutlaatuisen rakennuksen ympärillä alkavan uutta eloa pitkän hiljaisuuden jälkeen. YHTEYS-hanke on mukana yhdessä Posion kirjaston ja kulttuurin kanssa ja osallistumme omalla tavallamme vuoropuheluun ja hiljaisen paikallistiedon siirtoon eri sukupolvien ja alueiden välillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti